lauantai 26. syyskuuta 2015

Peruspulla

Meidän useimmiten käyttämämme pullataikinan ohje on Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat Kotileivonnaiset. Vain rasvan määrää olen vähentänyt alkuperäisen ohjeen ehdottamasta.

Ainekset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl hienonnettua kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
100(-200) g margariinia tai voita

Lämmitä maito ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa hetki paremman sitkon saamiseksi. Lisää jauhoja koko ajan alustaen, jätä noin 1-2 dl ja lisää ne vasta rasvan lisäyksen jälkeen. Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen rasva, jatka vaivaamista kunnes rasva on sekoittunut taikinaan.  Lisää loput jauhot vähitellen edelleen alustaen samalla, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Pullataikinasta voi tehdä mitä pullaleivonnaisia vain.


Voisilmäpulliin leivotaan pyöreitä pikkupullia, joiden keskelle työnnetään nokare voita, voidellaan kananmunalla ja koristellaan raesokerilla.

Korvapuusteja varten taikina kaulitaan levyksi. Levy voidellaan pehmeällä rasvalla, sirotellaan päälle kanelia ja sokeria. Taikina kierretään rullaksi ja leikataan siitä vinottain muutaman sentin paksuisia paloja. Palat asetellaan pellille paksumpi puoli alaspäin, ja niitä voi painaa matalammiksi. Voidellaan kananmunalla koristellaan raesokerilla.


Yksi annos pullataikinaa riittää kolmeen pitkoon.



Paista pikkupullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, pitkoja 200 asteessa alimmalla tasolla 20-25 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti